Dagelijks leven

Jaaroverzicht: een terugblik op 2021

Het is de laatste dag van 2021, een jaar met diepe dalen en hoge pieken. Een jaar wat niet zo goed begon, maar toch fantastisch is geëindigd. Een jaar waarin ik weer over mijzelf heb geleerd en hard aan mijzelf heb gewerkt. Ik kijk samen met jou terug op 2021 in dit jaaroverzicht.

jaaroverzicht 2021

Januari

Januari was een pittige maand. Ik kreeg te horen dat ik uitbehandeld was voor de ziekte van Crohn. Verder werd mijn moeder (eindelijk) geopereerd aan haar hernia. Maar ondanks de moeilijke tijd, waren er ook momenten waar ik van kon genieten. Zo heb ik een paar mooie wandelingen gemaakt in de natuur en kon ik mij uitleven met foto’s maken. En heb ik geleerd wie mijn echte vriendinnen zijn.

Februari

In februari gingen Rob en ik een midweekje weg in eigen land. Toevallig die week was er veel sneeuw gevallen en hadden wij het gevoel dat we op wintersport waren. Lekker veel gewandeld in de sneeuw en na afloop bij de open haard met warme choco opwarmen. Ik begon in februari ook met een speciaal dieet voor de ziekte van Crohn als een soort laatste redmiddel om de opvlamming onder controle te krijgen.

Maart

De eerste effecten van het dieet waren merkbaar. Zo verdwenen de aften in mijn mond, genas het wondje naast Saar wat door de Crohn kwam en zakte de ontstekingswaarde in het bloed. Het is een heel zwaar dieet, maar het werpt zijn vruchten af. Ik werd dit jaar 30, ik zag er behoorlijk tegen op. Waarom? Dat lees je in dit artikel. Ook bestond Crohn & ik 4 jaar, toch wel een mijlpaaltje hoor. Verder genoot ik van de eerste lente dagen en kocht ik een bosje tulpen voor in huis.

jan-feb-mrt 2021

April

April begon onwijs goed met het nieuws dat de calprotectine onwijs gedaald was, het dieet werkt echt. Ook ging ik mij weer wat beter voelen en begon ik toch weer een beetje te dromen over de toekomst. Ik genoot van de extra energie die ik had en ging lekker wandelen met Luna. En ik schakelde mijn persoonlijke fotograaf in (lees Tessa, mijn zusje haha) om wat mooie foto’s van mij te maken die ik kon gebruiken voor mijn blog en social media.

Mei

Een maand met bijzondere dagen. Zo rondde ik fase 2 af van het dieet en mocht ik eindelijk weer eens sushi eten na 3 maanden hard werken. Dat was zo goddelijk! 19 mei was het wereld IBD dag en vond het mooi om te zien dat steeds meer lotgenoten hun verhaal deelden. Ook ik deelde mijn verhaal. En 23 mei waren Rob en ik twee jaar getrouwd en besloten wij spontaan een nachtje weg te gaan om het te vieren.

Juni

Juni was een fijne maand. Ik volgde een opruimchallenge van Marlou en heb de zolder flink kunnen aanpakken. Geeft toch altijd een fijn gevoel als het weer netjes en opgeruimd is. Ik besloot ook om paar dagen naar de Veluwe te gaan waar mijn ouders op vakantie waren. Mooie wandelingen gemaakt en genoten van de paar dagen weg. Op de laatste dag van de maand kreeg ik mijn tweede vaccinatie en dat was voor mij toch wel een moment om bij stil te staan.

apr-mei-jun 2021

Juli

De maand juli was goed. Ik had leuke uitjes op de planning. Zo ging ik Schotse Hooglanders fotograferen met Tessa, maakte ik met mijn vader een stadswandeling door Leiden, had ik een sushi lunch met mams en Tessa, was ik een dagje op het strand te vinden, mocht ik een gender reveal party organiseren voor een vriendin en bereikte ik mijn doel voor het aantal gelezen boeken.

Augustus

In de maand augustus ontmoette ik Joyce en deed al leuke uitjes met haar. Lekker een avondwandeling en later in de maand nog een lunch met allemaal hapjes. Ik had ook een zussendag met Tessa, we gingen winkelen in The Westfield Mall en sloten de dag af met uiteraard sushi. Samen met mams bezocht ik ook de pluktuin om zelf een mooi boeket te plukken. En Taboe Gedoe ging live! Een platform wat ik samen met Nicky heb opgericht. We bespreken elke maand een nieuw taboe, want het wordt tijd dat taboes verdwijnen.

September

Ik had samen met mijn vader een missie, de zonsopkomst zien op de Posbank met de bloeiende heide. Vroeg de wekker, lange reis voor de boeg, maar wat was het magisch en geslaagd. Lekker gewandeld en de dag afgesloten met een lekkere pannenkoek als lunch. Eind van de maand gingen Rob en ik weer op vakantie, dit keer naar de Veluwe. We maakten mooie wandeling, zagen wilde zwijnen maar ook herten bij de zonsopkomst. Benieuwd naar de foto’s? In dit artikel deel ik ze. Ook stond ik deze maand stil bij het feit hoe goed het nu gaat met mijn gezondheid. Hoe goed ik nu lange wandelingen volhoud, hoe anders het begin dit jaar was.

jul-aug-sep 2021

Oktober

De eerste week van oktober was ik nog op de Veluwe. Maakte weer bijzondere moment mee zoals een burlend edelhert zien én horen, zonsopkomst in het bos mogen vast leggen en de vakantie afsluiten met een heerlijke maaltijd. Ook had ik weer eens een meeting voor lotgenoten georganiseerd. Ik vind het altijd zo bijzonder en fijn om te merken dat je maar aan één woord genoeg hebt om elkaar te begrijpen wat betreft het ziek zijn. En ik kon eindelijk weer aan mijn verslaving voldoen…ik bezocht een kerstshow in een tuincentrum…#kerstverslaafd

November

Begin november had ik een afspraak bij de Kamer van Koophandel om mijn eigen bedrijf in te schrijven. Zo’n bijzonder moment en eigenlijk een moment wat ik niet had durven dromen. Geef nooit op lieve jij, ooit schijnt de zon ook bij jou weer. De maand stond dus in het teken van hard werken aan mijn webshop, zodat ik snel online kon gaan. Maar daardoor stond het ook automatisch in het teken om opnieuw de balans vinden. Keuzes maken in wat ik aandacht geef en ook voor mijzelf blijven zorgen. De balans vind ik af en toe moeilijk, maar al doende leert men toch haha

December

1 december was het zover, Comfy & Cosy ging online. Mijn eigen webshop met producten die helpen om een slechte dag wat aangenamer te maken. Denk aan zachte dekens, warme sokken en grote theemokken. Onwijs dankbaar dat dit mogelijk is nu en bij elke nieuwe bestelling doe ik een vreugdedansje. Ik werd ook nog geïnterviewd voor HandicapNL om mijn verhaal te delen over sociaal isolement bij jongeren die chronisch ziek zijn. Verder keek ik deze maand lekker veel kerstfilms, genoot ik van de feestdagen, van de gezelligheid en van het samen zijn.

okt-nov-dec 2021

2022

Als ik zo naar dit jaaroverzicht van 2021 kijk, was het een jaar van uitersten. Begin dit jaar uitbehandeld zijn en aan het eind van het jaar in remissie zijn en mijn leven weer terug krijgen. Ik heb mooie plannen en doelen voor 2022 en dit keer heb ik er ook echt vertrouwen in dat het een mooi jaar gaat worden. Hopelijk blijft de Crohn voorlopig nog heel lang rustig en kan ik genieten van de vele mooie dingen die het leven kan geven.

Ik wil jou een hele fijne jaarwisseling wensen en een mooi 2022!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *